Geschiedenis

Segawa sensei

Om het verhaal van Sin Ryuu ju-jutsu te kunnen vertellen, is het nodig om eerst het verhaal te doen van een man genaamd Shinzan Segawa. Hij werd geboren in 1928 in Iwate-ken als kind van een rijke familie. Hierdoor was zijn opvoeding zo verschillend van die van andere kinderen, dat de achtervolging van kinderen die misschien minder goed af waren, verzekerd was.

Op een dag ontmoette Segawa op weg naar school een oude man die bekend stond als een Yagyu Kenpo meester (dit is een stijl van ongewapend gevecht die in die tijd gangbaar was in Kyoto). Deze man was echter een kluizenaar geworden na een wedstrijd in Kyoto in 1887 waarbij hij zijn tegenstander gedood had. Als gevolg van dat gevecht verwierp hij sindsdien zijn naam en weigerde hij aan om het even wie les te geven. In de buurt van Segawa kende men hem als “De man zonder naam”. Door toedoen van al de pesterijen die Segawa in die tijd moest ondergaan werd de oude man wat minder streng. Dit werd het begin van de loopbaan van Segawa sensei in de oosterse gevechtskunsten.

Vijftien jaar later, op 25-jarige leeftijd, ontmoette Segawa Ryuho Okuyama, de stichter van een stijl Hakko Ryuu ju-jutsu genoemd. Segawa studeerde Hakko Ryuu en werd één van de eerste meesters van de stijl. Samen met de stichter Okuyama reisde hij door heel Japan om deze stijl te verspreiden. Dankzij Segawa sensei’s grote vaardigheid, kennis en optreden werd hij de favoriete leerling van de stichter.

Op 35-jarige leeftijd werd hij naar Toyama gestuurd om er een trainingslokaal over te nemen dat zijn leraar kwijt was geraakt. Door de kracht en het technische peil van alle studenten echter, waren alle leraren die naar Toyama gegaan waren er niet in geslaagd om deze over te nemen. Toen Segawa sensei de zaal binnenkwam, gingen alle studenten in een rij staan en werd hij alleen met de sterkste geconfronteerd. Segawa versloeg ze zonder enig gebruik van fysieke kracht en werd dus toegelaten om het trainingslokaal over te nemen.

Segawa sensei begon zijn stijl van Hakko Ryuu aan te leren gecombineerd met Yagyu Kenpo. Wat hem niet alleen nogal bekend maakte, maar ook de vijandigheid opleverde van andere leraren van Hakko Ryuu. Tot Okuyama aankondigde dat Segawa’s technieken gewoonweg een andere versie waren van de originele stijl.

Omdat die zo populair en doeltreffend was, begon de stijl uiteindelijk ook zijn weg te vinden naar Europa en Amerika, waar hij ook populair werd.
Segawa sensei trouwde en ging door met zijn stijl aan te leren. Tot Okuyama hem in 1980 een brief stuurde met daarin de vraag om terug te keren naar de honbu dojo (het belangrijkste trainingslokaal) om aan zijn zoon en leraren les te geven. Segawa aanvaardde dit voorstel en keerde terug naar de honbu dojo in Omiya.

In België zijn een aantal trainingslokalen, die vroeger onder Hakko Ryuu waren, veranderd naar Sin Ryuu. De honbu dojo in België is toegewijd om deze stijl zowel technisch als in populariteit te doen groeien en we verwelkomen iedereen die deze unieke stijl zou willen bestuderen.